SANS MEDIC – pedijatrijski centar Beograd

Kako pristupiti deci koja imaju probleme sa uhom, nosem i trećim krajnikom

Preuzeto sa lifestyle portala za trudnice i nove mame „Mama.com&ja“ https://mamacomja.com/ne-dirati-ne-cackati-i-ne-pokusavati-da-se-strano-telo-izvadi-iz-decijeg-nosa/

Specijalista otorinolaringologije (ORL) dr Bojan Perišić, član stručnog tima „SANS MEDIC – pedijatrijskog centra Beograd“, ističe da bolno uvo ne mora uvek nužno značiti upalu i da se u slučaju da dete ugura strani predmet u nos odmah odvede kod otorinolaringologa!

Koji su simptomi upale uha? 

Dr Bojan Perišić: Osnovni simptom upale uva kod deteta je bol. Bilo da se radi o upali spoljašnjeg ili srednjeg uva, osnovni simptom je bol. Pored toga, može se javiti osećaj zapušenosti ili zaglušenosti uva, a nekada i oslabljen sluh. Upali srednjeg uva obično prethode simptomi prehlade, pre svega u vidu zapušenosti nosa, pojačane sekrecije iz nosa i povišene telesne temperature.

Prva pomoć kad primetimo da dete boli uho (tokom noći)? 

Dr Bojan Perišić: S obzirom na to da je bol dominantan symptom, prva pomoć je svakako analgetik (lek protiv bolova). U zavisnosti od uzrasta deteta, Brufen ili Paracetamol sirup su nešto što prvo treba dati. Pored toga, kapi ili sprej za nos (Olynth ili Operil) kako bi nos bio prohodan. Upala uva kod dece najčešće ne zahteva nužno i neophodno vođenje lekaru u “gluvo doba” noći. Obično se analgetikom i kapima za nos, olakša tegoba tokom noći i kad svane dete svakako odvesti ne pregled kod lekara.

Da li bolno uho uvek podrazumeva upalu? 

Dr Bojan Perišić: Bolno uvo ne mora uvek nužno značiti upalu, ali u dečijem uzrastu u najvećem broju slučajeva, upala je najčešći uzrok bola. Povreda bubne opne, nagnječenje i pritisak na učnu školjku mogu biti uzročnici bola, ali to se obično regitruje ili primeti.

Da li se nosić deci čisti preventivno? 

Dr Bojan Perišić: Održavanje higijene nosa kao i redovno pranje zuba svakako je korisna navika u cilju prevencije infekcije u nosu. Ali, preventivno čišćenje nosa ne podrazumeva  celodnevno i svakodnevno korišćenje “usisivača” za izvlačenje sekreta iz nosa što pojedini roditelji rade. Povremeno prošpricavanje nosa fiziološkim rastvorom, a u poslednje vreme korišćenje slanih sprejeva za nos sasvim su dovoljni za adekvatno održavanje higijene nosa kod deteta.

Prva pomoć kada dete ugura strani predmet u nos?

Dr Bojan Perišić: Prva pomoć i jedina pomoć kod ovog stanja je odmah odvesti dete kod otorinolaringologa! Ne dirati, ne čačkati i ne pokušavati da se strano telo izvadi. Nestručna i neadekvatna manipulacija mogu dovesti do toga da strano telo iz nosa ode u nazofarinks (deo ždrela iza nosa), a potom i u donje disajne puteve što predstavlja jako ozbiljan i potencijalno vrlo opasana problem.

Simptomi upale trećeg krajnika kod male dece? 

Dr Bojan Perišić: Zapušenost nosa, otežano disanje kroz nos, slivanje sekreta niz zadnji zid ždrela u usta, nadražajni kažalj, bol “iza nosa” i povišena telesna temperatura  osnovni su simptomi upale “trećeg krajnika”. Akutnu upalu trećeg krajnika ne treba mešati sa hroničnim uvećanjem istog jer se radi o dvema različitim stvarima. Akutna upala leči se antibioticima ako je bakterijska, a simptomatski ako je virusna dok se hronično uvećanje leči hirurški.

Kada treći krajnik dovodi do poremećaja sluha? 

Dr Bojan Perišić: Treći krajnik dovodi do čestih akutnih ili hroničnih upala srednjeg uva kada se uveća toliko da remeti normalno funkcionisanje Eustahijeve tube, cevi koja spaja srednje uvo i nosni deo ždrela i time onemogućava adekvatnu ventilaciju srednjeg uva. Neadekvatna ventilacija dovodi stvara uslove  za razvoj upale srednjeg uva, a česte akutne ili hronična upala srednjeg uva do poremećaja sluha. Treba napomenuti da je poremećaj sluha u ovom slučaju konduktivnog (sprovodnog karaktera) i da ako se situacija sa trećim krajnikom reši i uspostavi normalna funkcija tuba, prolazi i  ne ostavlja trajne posledice.

U kojim slučajevima se preporučuje operacija trećeg krajnika? 

Dr Bojan Perišić: Ukoliko dete diše na usta, hrče dok spava, ima prekide disanja tokom sna (sleep apnea), ima česte akutne upale ušiju ili pati od hroničnog sekretornog otitisa (zadržavanje tečnosti iza bubne opne u šupljini srednjeg uva), postoje indikacije za operaciju trećeg krajnika.

Savet iz Vašeg ugla za decu koja odlaze na more? 

Dr Bojan Perišić: Slana voda je dobra za čišćenje nosa, smanjuje otok sluznice nosa, a samim tim  olakšava i ventilaciju nosnih hodnika. Stoga, moj savet za decu koja odlaze na more je da se kupaju što više, uživaju, slušaju roditelje i sklanjaju se sa jakog sunca.