SANS MEDIC – pedijatrijski centar Beograd

sans medic deciji kardiolog beograd, kardiologija beograd, ordinacija za kardiologiju beograd,dečiji kardiolog beograd, dečiji kardiolog beograd, dečiji kardiolog, deciji kardiolog beograd, najbolji dečji kardiolog u beogradu, dečiji kardiolog novi sad, kardiolog dedinje, sta leci kardiolog, najbolji deciji kardiolog u beogradu, najbolji deciji kardiolog, kardiolog beograd preporuka, kardiolog beograd, kardiolog beograd cena, deciji kardiolog novi beograd, deciji kardiolog,

Najčešći urođeni problemi sa srcem kod dece i kako se leče

Pedijatrijski kardiolozi su specijalisti koji se bave dijagnostikovanjem i lečenjem srčanih problema kod dece. Ponekad problemi sa srcem mogu spontano da prođu. Međutim, u drugim slučajevima potrebna je primena lekova i operacija za korekciju srčanog defekta. Važno da urođene srčane mane budu dijagnostikovane što pre je moguće, kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije.

Atrijalni septalni defekt (ASD)

Atrijalni septalni defekt (ASD) – ovo je stanje u kojem postoji defekt pregrade između dve pretkomore srca, što može dovesti do preusmerenja cirkulisanja krvi u srcu. Dečji kardiolozi prate stanje deteta, a ako se problem spontano ne reguliše, može biti indikovana minimalna invanzivna intervencija ili klasična operacija na srcu.

Ventrikularni septalni defekt (VSD)

Ventrikularni septalni defekt (VSD) – ovo je stanje u kojem postoji defekt pregrade između dve srčane komore, što takođe uzrokuje preusmerenje toka krvi u srcu i povećan protok krvi kroz pluća. Dečji kardiolozi prate decu sa VSD-om, po potrebi uključuju lekove koji olakšavaju rad srca, a ponekad se indikuje i operativno rešavanje defekta, koje se obično radi u prvoj godini života.

Perzistenzni arterijski kanal

Perzistenzni arterijski kanal (duktus) – predstavlja komunikaciju između velikih krvnih sudova koji izlaze iz srca (aorte i plućne arterije), sa posledičnim povećanjem protoka krvi u plućima. Ako je “duktus” značajan indikovano je zatvaranje, koje se obično radi pomoću minimalno invanzivne tehnike (kateterizacijom srca).

Koarktacija aorte

Koarktacija aorte – ovo je stanje u kojem je aorta suviše uska (poput peščanog sata) i otežan je protok krvi kroz telo. Kod male dece, ovo stanje se rešava operacijom, dok se kod starije dece koarktacija aorte leči minimalno invanzivnom tehnikom koja podrazumeva širenje suženog segmenta specijalnim balonom ili ugradnjom stenta.

Transpozicija velikih krvnih sudova

Transpozicija velikih krvnih sudova – ovo je kritično stanje u kojem su velike arterije u srcu zamenile mesta, što sprečava normalnu cirkulaciju krvi. Dijagnozu je potrebno postaviti neposredno po rođenju, kako bi se primenili adekvatni lekovi i učinila blagovremena operacija sa ciljem korekcije položaja arterija.

Tetralogija Fallot

Tetralogija Fallot – ovo je stanje koje uključuje nekoliko problema sa srcem (defekt pregrade između srčanih komora, „jašuću“ aortu, suženje izlaznog trakta i zadebljanje desne komore). Kod ovih bolesnika indikovano je operativno rešavanje mane u prvoj godini života.