SANS MEDIC – pedijatrijski centar Beograd

Alergijski rinits kod dece

Šta je alergijski rinitis?

Alergijski rinitis je hronično zapaljenje sluzokože nosa koje se ispoljava pojačanom sekrecijom u nosu, napadima kijavice, svrabom u nosu i osećajem grebanja u grlu.

Prevalencija alergijskog rinitsa je u porastu, te se rinitis naziva i oboljenjem 21. veka. Procenjuje se da 25% stanovništa ima povremeno simptome alergijskog rinitsa.

Uzroci alergijskog rinitsa?

Rinitis nastaje zbog prejake reakcije imunog sistema u kontaktu sa alergenom. Alergen je strana materija koja udisanjem dospeva u respiratorni sistem i indukuje kaskadu imunoloških promena u organizmu. Alergeni mogu da budu inhalacioni (grinje, kućna prašina, buđ, polen trave, polen korova, polen drveća, životinjska dlaka), korovski (ambrozija, aretemizija, raž, kukuruz, bokvica) i nutritivni (mleko, jaja, mešavina mesa, riba, kakao, kikiriki, koštunjavo voće).

Simtomi i znaci alergijskog rinitsa?

Zavisno od uzročnika, alergijski rinitis može biti periodični i stalni. Alergijski trijas simptoma klinički predstavljaju: podočnjaci, brazda na korenu nosa i tipičan pokret ruke pri brisanju nosa sličan pozdravu.

Dijagnoza alergijskog rinitisa?

Dijagnoza se postavlja detaljnom anamnezom, kliničkim pregledom, nalazom eozinifilije u brisu nosa, povećanom koncentracijom ukupnog i specifičnog IgE, alergološkim kožnim testiranjem (Prick test) i ORL pregledom.

Veoma je važno postavljanje rane dijagnoze alergijskog rinitsa i pravovremeno lečenje. Naime, alergijski rinits može da progredira u oboljenja kao što su astma, rinokonjuktivitis, rinosinusitis i upala srednjeg uha.

Prevencija i terapija alergijskog rinitsa

Tretman alergijskog rinitsa podrazumeva edukaciju pacijenta, preventivne mere koje pacijent sprovodi kod kuće, primenu medikamenata i imunoterapije.

U slučaju alergije na grinje i kućnu prašinu sezona alergijskog rinitsa je zimski period i tada se savetuje izbegavanje vlage i buđi pomoću provetravanja prostorija, izbegavanja vunenih tepiha, zavesa i plišanih igračaka.

U slučaju alergije na spoljne inhalacione alergene savetuje se izbegavanje boravka u prirodi u sezoni alergena, izbegavanje provetravanje prostorija u ranim jutarnjim časovima i primena filtera za polen u klima uređajima.

Korisni saveti za alergijski rinitis

Kod dece sa simptomina alergijskog rinitisa potrebno je uraditi alergološko testiranje da bi se otkrio uzročnik simptoma

Blagovremeno postavljanje dijagnoze kao i rano lečenje alergijskog rinitisa pomaže u sprečavanje progresije alergijske bolesti i pojave astme, rinokonjuktivitisa, rhinosinusitisa i upale srednjeg uha kod dece

Tretman rinitisa podrazumeva edukaciju pacijenta, preventivne mere koje pacijent primenuje kod kuće u cilju smanjenja kontakta sa alergenom i primenu medikamenata