SANS MEDIC – pedijatrijski centar Beograd

Alergije kod dece – kijanje, curenje iz nosa, svrab u očima, kašalj

Alergije pogađaju oko 10-20% populacije, često počinju u detinjstvu i češće se dešavaju kada u porodici postoje osobe sa alergijom. Simptomi se mogu kontrolisati lečenjem i život se može učiniti boljim i udobnijim.

Alergije su posledica reakcije tela na „alergene“, što pokreće neprikladan imuni odgovor, uzrokujući simptome kao što su curenje iz nosa, kijanje, svrab nosa i grla, crvenilo, svrab i suzenje očiju, te hronični kašalj — sve to može učiniti da se vi i vaše dete osećate neprijatno.

Кomplikacije od alergija uključuju zviždanje u grudima, infekcije uva i sinusa, loš školski uspeh, razdražljivost i lošu koncentraciju.

Tretman alergija

Najbolji tretman za alergije je izbegavanje kontakta sa alergenom. Na primer, tokom proleća to možete postići izbegavanjem (ili bar ograničavanjem) otvaranja prozora i boravka na otvorenom prostoru ujutru i uveče, kada je nivo alergena u spoljnoj sredini najviši. Naravno, svi znamo da boravak dece u zatvorenom prostoru nije najlakša stvar na svetu, posebno kada su u kući tokom cele zime.

Kontrola simptoma alergije se može postići i pomoću lekova (npr. oralni antihistaminici, kapi za oči)

Кada se obratiti lekaru

Ako otkrijete da vaše dete ima sezonske simptome, preporučujemo vam da počnete da uzimate lekove za alergiju čim se pojave prvi simptomi i znaci bolesti, ili oko nedelju dana pre početka sezone. Nastavite sa lečenjem do kraja sezone alergija.

Ako primetite da se simptomi pogoršavaju, ili ako vaše dete ima bol u ušima, zviždanje u grudima ili gust sekret iz nosa, potreban je pregled lekara. Takođe, ako imate bilo kakve nedoumice u vezi sa stanjem vašeg deteta i lečenjem alergije, obratite se lekaru kojem verujete.