SANS MEDIC – pedijatrijski centar Beograd

povisena temperatura kod dece

Povišena temperatura kod dece

Povišena telesna temperatura (febrilnost) kod dece izaziva mnogo straha kod roditelja. Pokušaćemo da odgovorimo na neka česta pitanja i ublažimo strahove po ovom pitanju.

Šta je povišena temperatura?

Povišena telesna temperatura je simtom, nije bolest sama po sebi, već znak bolesti. Temperatura tela varira tokom dana. Smatramo da rektalna temperatura > 38 °C predstavlja pravu febrilnost. Rektalne temperature do 38 °C su febrilnosti niskog stepena.

Povišena temperatura do određenog nivoa je obično dobra za decu, jer pomaže u borbi sa uzrokom bolesti. Ne treba lečiti povišenu temperaturu samu po sebi, već to činimo ako se dete ne oseća dobro. To znači, ako primetite da vaše dete ima temperaturu manju od 38,5 °C, ali se igra (ili spava) i pri tome ne izgleda bolesno, sasvim je u redu da odložite davanje lekova i vidite kako stvari dalje idu.

Važna napomena: ako vaše dete ima konvulzije (uključujući febrilne napade) ili neku hroničnu bolest, neke od navedenih informacija neće važiti. Za takvu decu smo agresivniji u lečenju febrilnosti.

Merenje temperature

Postoji mnogo načina za merenje temperature. Preporučuje se rektalni termometar za odojčad i malu decu (posebno mlađu od 2 meseca). Кako deca postaju starija, u redu je koristiti oralni termometar. Termometri za uši mogu biti zgodni, ali može biti teško da se dobije tačna temperatura pomoću njih, u zavisnosti od oblika ušnog kanala i prisustva ušnog voska. Trake za merenje temperature i termometri za merenje temperature kože, takođe u zavisnosti od načina merenja, mogu dati nepotpune informacije, pošto je potreban podatak o unutrašnjoj telesnoj temperaturi, a ne temperaturi kože.

Lečenje povišene temperature

Кada vaše dete ima povišenu temperaturu i oseća se neprijatno zbog toga, obično preporučujemo davanje odgovarajuće doze paracetamola ili ibuprofena (za decu stariju od 6 meseci). Ponekad febrilnost ne prođe u potpunosti na primenu lekova, ali to nije jasan znak da je infekcija ozbiljnija. Zapamtite, povišena temperatura do izvesnog stepena je dobra stvar, s obzirom da pomaže vašem detetu da se bori protiv infekcije. Takođe, visoka temperatura ne znači nužno da dete ima veoma ozbiljnu bakterijsku infekciju. Čak i uobičajeni virusi prehlade mogu izazvati visoku temperaturu.

Šta još možete da uradite kada vaša deca imaju temperaturu? Uverite se da piju dosta dodatne tečnosti. Obucite ih lagano. Ne preporučujemo hladne kupke, koje mogu biti veoma neprijatne i mogu izazvati drhtavicu. Takođe se ne preporučuje trljanje deteta alkoholnim rastvorima, jer mogu da se apsorbuju u kožu ili udahnu. Кupanje vašeg deteta u mlakoj vodi je u redu, sve dok je detetu udobno i ne izaziva drhtavicu.

Brige u vezi povišene temperature

Uprkos onome što ste možda čuli, povišena temperatura sama po sebi ne uzrokuje oštećenje mozga. Prirodni porast temperature stvoren za borbu protiv mikroorganizama, dirigovan „termostatom“ u nervnom sistemu, dostiže vrednost od 40,5 – 41 °C.

Kada roditelji pitaju „pri kojoj temperaturi treba potražiti hitan savet lekara?“, kažemo da te temperature nema. Umesto da se fokusiramo na vrednost telesne temperature, treba da vodimo računa kako se dete ponaša. Groznica će uzrokovati da srce vašeg deteta brže kuca, a može i da diše brže.

Međutim, ako dete ima ozbiljne simptome i znakove bolesti, potrebno je potražiti hitnu pomoć lekara.

Кada potražiti pomoć lekara

Obično je potrebno potražiti pomoć lekara ako dete ima povišenu temperaturu bez drugih simptoma tokom 3 ili više dana. Ako vaše dete ima neke druge simptome (znake dehidracije, bolove u uhu, otežano i ubrzano disanje, slabo reagovanje, promene na koži koje se ne gube na pritisak, itd) potrebno je odmah potražiti pomoć lekara.

Ako vaše dete ima manje od 2 meseca i ima febrilnost, takođe je potrebno potražiti savet lekara i uraditi pregled da bi se uverili da nema znakova bakterijske infekcije.

Analiza krvi, pre svega analiza krvne slike i C-reaktivnog proteina, pomaže u proceni značajnosti infekcije kod deteta.

Dakle, kada vaše dete ima povišenu temperaturu, ostanite mirni i zapamtite da je febrilnost jedan od načina da se telo izbori protiv infekcije. Imajte termometar i paracetamol pri ruci, pratite stanje deteta i potražite pomoć lekara ako imate bilo kakve nedoumice.