SANS MEDIC – pedijatrijski centar Beograd

Dečiji imunolog

Imunologija je oblast medicine koja proučava imuni sistem i imuni odgovor tj. odbranu organizma od brojnih faktora spoljašnje i unutrašnje sredine. Dečija imunologija je oblast medicine koja se bavi proučavanjem i lečenjem imunoloških poremećaja, koji se odnose na imunološki sistem kod dece. Imunološki sistem igra ključnu ulogu u zaštiti organizma od infekcija, bolesti i drugih štetnih faktora, a posebno je važan u razvoju dece. Dečiji imunolozi su lekari koji su obučeni da dijagnostikuju i leče različita stanja i bolesti vezane za dečji imunološki sistem.

Neki od glavnih aspekata dečije imunologije uključuju:

  • Dijagnozu i lečenje autoimunih bolesti: autoimune bolesti su stanja u kojima imunološki sistem napada sopstvene ćelije i tkiva. Dečiji imunolozi se bave dijagnozom i lečenjem autoimunih bolesti kod dece.
  • Imunizaciju i vakcinaciju: dečiji imunolozi rade na razvoju vakcina i prate imunizacijske rasporede za decu kako bi obezbedili zaštitu od zaraznih bolesti.
  • Imunodeficijencije: imunodeficijencije su poremećaji u kojima imunološki sistem ne funkcioniše pravilno, što može izazvati česte i ozbiljne infekcije. Dečiji imunolozi pomažu u dijagnostikovanju i lečenju ovih stanja.
  • Alergije: dečiji imunolozi takođe se bave alergijskim reakcijama i stanjima kod dece, kao i tretmanom alergijskih simptoma.
  • Praćenje razvoja imunološkog sistema kod dece: dečiji imunolozi prate razvoj imunološkog sistema kod dece od rođenja pa nadalje, pružajući podršku i lečenje kada je to potrebno.

Delatnost dečijih imunologa obuhvata očuvanje i unapređenje zdravlja dece i omogućavanje pravilnog razvoja njihovog imunološkog sistema. Stručnjaci u ovoj oblasti rade zajedno sa roditeljima i decom, kako bi obezbedili pravilno dijagnostikovanje i tretman različitih imunoloških problema, doprinoseći tako zdravom i srećnom detinjstvu.

POZOVITE NAS

Pošaljite upit

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.