SANS MEDIC – pedijatrijski centar Beograd

Dečiji nefrolog

Dečji nefrolog je lekar specijalista koji se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti bubrega i mokraćnih puteva kod dece. Specijalnost rada dečjeg nefrologa obuhvata sve probleme sa urinarnim traktom, koji se javljaju kod dece od rođenja pa sve do adolescencije, a neki od najčešćih poremećaja uključuju:

  • Urinarne infekcije, koje su česte kod dece, naročito kod devojčica;
  • Hronične bolesti bubrega, kao što su hronična bubrežna insuficijencija, nefrotski sindrom i glomerulonefritis;
  • Akutno oštećenje bubrega, kao što su akutni pijelonefritis, akutna tubularna nekroza, hemolitičko-uremički sindrom (HUS) i akutno oštećenje bubrega zbog dehidracije;
  • Kongenitalne anomalije, kao što su hidronefroza (proširenje bubrega usled nakupljanja urina), renalna displazija (abnormalan razvoj bubrega) i policistična bolest bubrega (nasledna bolest u kojoj se u bubrezima formiraju ciste);
  • Poremećaji urinarnog sistema, kao što su vesikoureteralni refluks (VUR) i neurogena bešika;
  • Elektrolitni poremećaji, kao što su niski nivoi kalijuma i natrijuma u krvi.

Osim toga, dečji nefrolozi se bave i praćenjem i lečenjem dece sa dijabetesom, hipertenzijom i drugim poremećajima koji mogu dovesti do oštećenja bubrega.

Dečji nefrolozi koriste različite dijagnostičke metode kako bi procenili funkciju bubrega kod dece, uključujući analize krvi i urina, ultrazvuk i druge metode vizualizacije. Dečji nefrolozi pružaju savete o lečenju i načinu ishrane kako bi se sprečile dalje komplikacije.

Pošalji upit

    Dežurni pedijatar 24/7

    dezurni pedijatar 24/7 beograd